Ciasto drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i około 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
2.Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść i odłożyć do lodówki.
3.Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką na około 40 minut.
4.Po wyrośnięciu ciasto zagnieść ponownie. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut.
5.Ciasto wyłożyć na blaszkę (wymiary około 30x40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut.
6.Na wyrośnięte ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar a całość posypać kruszonką. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut.
Komentarze