Kupiłam galaretki o smaku coli i postanowiłam zrobić z nimi ciasto.
60 min
Składniki:
Ciasto (mała blacha lub tortownica 26 cm)
1 jajko
2-3 łyżki mleka
125 g rozpuszczonego masła lub margaryny
100 ml coli
125 g mąki pszennej czyli 1 szklanka
100 g cukru czyli 1/2 szklanki
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa z galaretką
2 budynie bez cukru
2 i 3/4 szklanki mleka
2 galaretki o smaku coli
1 kostka masła lub margaryny
Pianka z galaretki
200 ml mleka
1 śnieżka na mleko
1 galaretka o smaku coli
1.Ciasto : Wykonanie jak ciasto na muffinki, osobno mokre i osobno mieszamy suche składniki, do suchych wlewamy mokre, formę przygotowujemy, wylewamy ciasto i pieczemy w 180 * przez ok. 30 minut.
2.Masa : Budynie ugotować na mleku, do gorącego wsypać sypkie galaretki i dokładnie wymieszać, ostudzić i zmiksować z masłem. (nie trzeba cukru, bo galaretki są słodkie).
Wyłożyć na ciasto.
3.Pianka : Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody, i ostudzić, a tężejącą dodaj do ubitej śmietanki. Możesz wykorzystać śmietankę 30 %, lub o innych %, a jeśli chcesz lżej to tylko mleko.
Komentarze