Ciasto coca-cola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt wykonanie : Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, połączyć. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Na koniec wlać olej i Coca - Colę, połączyć.
Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić. Można dodatkowo nasączyć kilkoma łyżkami Coca - Coli.
Masa wykonanie : Herbatniki pokruszyć na drobno, wymieszać ze zmielonymi orzechami, zalać Coca - Colą, dodać aromat rumowy, wymieszać , odstawić.
Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać po łyżce masę herbatnikowo - orzechową, miksując na jednolitą masę.
Masę wyłożyć na biszkopt.
Śmietana wykonanie : Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z ubitą śmietaną. Wyłożyć na masę herbatnikowo - orzechową.
Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi.
Porady
Ciasto dobrze należy nasączyć Colą, jeśli biszkopt wyjdzie niski należy upiec dwa.
Komentarze