Ciasteczka z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z jajkiem i cukrem na puszystą masę. Pomarańczę szorujemy, sparzamy, ścieramy na tarce skórkę i dodajemy do masy. Miksujemy. Połamaną w kostki czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy, wlewamy do masy i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem i wsypujemy do masy. Dodajemy kilka łyżeczek soku wyciśniętego z pomarańczy i zagniatamy ciasto. Chłodzimy ok. 30 minut.
2.Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm, a następnie wykrawamy ciasteczka. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
3.Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i łyżeczką wrzątku. Dekorujemy ciastka według uznania, np. smarujemy polewą czekoladową bądź lukrem, posypujemy wiórkami kokosowymi lub skórką z pomarańczy.
Komentarze