Ciasteczka czekoladowo-kajmakowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybkie, proste i niezwykle smaczne ciasteczka, mocno czekoladowe, które zachwycą smakiem nawet wybrednych łasuchów ;)

  • 40 min

Składniki:

  • 20 dag mąki,
    8 dag kakao,
    8 dag masła lub margaryny.
    15 dag cukru kryształu,
    1 żółtko,
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
    2 łyżki śmietany12 %,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    0,5 łyżeczki soli,
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1/2 puszki mleka skondensowanego lub gotowej masy krówkowej,
    orzechy, rodzynki bądź migdały (do dekoracji).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka czekoladowo-kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zamkniętą puszkę z mlekiem należy wcześniej gotować przez 2 godziny w wodzie, chyba że używamy gotowej masy krówkowej to należy ja tylko wstawić na chwilę do gorącej wody aby uzyskać płynną konsystencję przed nałożeniem na ciasteczka.
  • 2. Suche składniki oprócz cukru wymieszać razem w misce lub na stolnicy.
  • 3. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtko i śmietanę, ucierać jeszcze chwilę i gotową masę przenieść do suchych składników. Zarobić ciasto.
  • 4. Z kulki ciasta odłamywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i formować kuleczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem bądź wysmarowanej olejem i piec 20 min w temp. 180 stopni.
  • 5. Wyjmować ciastka i w gorących robić wgłębienia, do których następnie należy nałożyć masę krówkową i udekorować kawałkiem orzecha, rodzynką bądź migdałem.

Porady

Ciasteczka można też spłaszczyć lekko na blaszce przed pieczeniem i nie trzeba wtedy robić w nich otworów po upieczeniu lecz tylko posmarować masą krówkową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować