Rewelacja. Kruche ciasto, jajka sadzone, kaszanka pieczona i ogóreczki. Łatwe, tanie a zarazem przepyszne jedzonko. Pod warunkiem jak ktoś lubi kaszankę.
Farsz:
300 g kaszanki
1 jabłko
1 cebula
łyżeczka majeranku
sól
pieprz najlepiej świeżo mielony
kilka ogórków z przetworów (np kiszone, konserwowe, z curry, po żydowsku itp) pokrojonych w kostkę lub paski
jajka np 3-5
natka pietruszki lib szczypiorek do posypania
Chłopska tarta z kaszanką, jajkiem i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty i nakłuć widelcem, wstawić na pół godziny do lodówki. w międzyczasie zrobić farsz- cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju, dodać kaszankę, doprawić solą, pieprzem i chwilę smażyć aż kaszanka się rozpadnie. Na koniec dodać obrane i starte na dużych oczkach jabłko, doprawić majerankiem, wymieszać.
2.Piekarnik nagrzać do 200 stopni, podpiec ciasto na lekko złoty kolor ok 15-20 min.
3.Na podpieczony spód wyłożyć masę z kaszanki i pokrojone ogórki.
4.Na wierzch rozbić jajka (tak by się nie rozpłynęły) posypać solą, pieprzem i znów wstawić do piekarnika na jakieś 15 min, aż jajka się zetną. Podawać na ciepło i na zimno. Przed podaniem posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Komentarze