Te włoskie pierogi z ciasta drożdżowego z ostrym nadzieniem świetnie sprawdzą się na kolację lub, w mniejszej wersji, na przekąskę.

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki
    250ml ciepłego mleka
    30g drożdży
    1 łyżka cukru
    1łyżeczka soli
    4 łyżki oleju

    Farsz:
    20 dag boczku parzonego
    1/2 puszki kukurydzy
    1/2 puszki czerwonej fasolki
    jasna papryka
    20 dag żółtego sera
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    przyprawa do pizzy
    przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

    rozbełtane jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Boczek i paprykę pokroić w kostkę, dodać osączoną kukurydzę i fasolkę. Przyprawić do smaku przyprawami i wymieszać.
    Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Ciasto: Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, odrobinę ciepłego mleka i mąki i wymieszać . Odstawić aby drożdże zaczęły pracować. Dosypać resztę mąki, olej,sól i bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto będzie trochę twarde ale dzięki temu po upieczeniu będzie lekko chrupiące. Odstawić na ok 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zagnieść i podzielić na 8 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki okrągły placek.
  • 3. Środek posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć farsz i posypać serem. brzegi posmarować jajkiem, zlepić. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, posmarować jajkiem i posypać serem. Odstawić na kilkanaście minut a potem piec ok 20 minut w 180 stopniach.

Porady

Podawać z keczupem lub innym ulubionym sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować