Bułeczki na śniadanie

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smaczne bułeczki mogą być nadziewane każdym rodzajem owoców.

Składniki:

  • ● 1 kg owoców
    ● 1 jajko
    Ciasto: 5 jajek
    ● szkl. cukru ● 1 kg mąki
    ● kostka margaryny
    ● cukier waniliowy
    ● 2 szkl. mleka
    ● 10 dag drożdży
    Kruszonka: 1/2 szkl. mąki
    ● po 3 łyżki masła i cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki na śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze szkl. ciepłego mleka,
    drożdży, 2 łyżek cukru i 2 łyżek
    mąki robimy rozczyn. Odstawiamy
    do wyrośnięcia.
    Margarynę roztapiamy.
  • 2. Mąkę przesiewamy do miski,
    żółtka ucieramy z cukrami.
    Ubijamy pianę z białek. Składniki
    łączymy z rozczynem,
    zagniatamy dodając przestudzoną
    margarynę. Odstawiamy
    do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto przekładamy na
    stolnicę i lekko rozciągamy.
    Odcinamy po kawałku, faszerujemy
    owocami i formujemy
    bułeczki. Składniki na kruszonkę
    mieszamy. Bułki smarujemy
    rozkłóconym jajkiem
    i posypujemy kruszonką. Pieczemy,
    aż będą złociste.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować