• Brokuły zapiekane w sosie beszamelowym

    Dodane przez: kiceeek

  • Mój ulubiony sposób na brokuły. Idealne na dodatek albo smaczną przekąskę.

  • brokuły

    Składniki

    *1 brokuł,
    *2 szklanki mleka,
    *2 łyżki mąki,
    *2 łyżki masła,
    *mozzarella lub tarty ser żółty (wg uznania),
    *płatki migdałowe,
    *sól, pieprz, gałka muszkatołowa

  • Sposób przygotowania

    1.

    Brokuły podzielić na mniejsze części (różyczki) i gotować 10 minut w osolonej wodzie (lub na parze). Odcedzić.

    2.

    W rondelku rozpuścić masło, a następnie dodać mąkę i gotować mieszając do lekkiego zarumienienia mąki. Następnie dodajemy powoli mleko ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Wówczas doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    3.

    Migdały uprażyć na rozgrzanej patelni. Brokuły przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i zalać sosem beszamelowym. Całość posypać mozzarellą/serem żółtym i włożyć na około 15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

    4.

    Przed podaniem posypać migdałami.

  • Rady

    Sos beszamelowy należy dobrze posolić, alby brokuły nie wyszły mdłe.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    brokuły, tania_kuchnia, w_kilka_chwil, zdrowie_na_talerzu, przystawka, beszamel, zapiekane, konkurs_bezmięsny
  • 0 komentarzy

Dodane przez: kiceeek

kiceeek 10

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-06-24T11:46:25+02:00

308 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »