Bekon z piekarnika i czosnkowe ziemniaczki

4.5 (176 ocen)

  • 60 min

Kupiłam kiedys przypadkowo bekon w plastrach grubych. Pomyślalam zeby je zamarynować i upiec na obiad.

  • 60 min

Składniki:


  • bekon 6 plastrów ok 20x6x1 cm

    na marynatę;
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżki oliwy
    0,5 łyżeczki papryki słodkiej
    2 łyżeczki cukru brązowego
    1 szczypta mielonego ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
    1/4 łyżeczki imbiru
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka soli

    6 średniej wielkości ziemniaków
    masło ok 50g
    4 ząbki czosnku
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    sól
    koperek suszony
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bekon z piekarnika i czosnkowe ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę z podanych składników, nasmarować plastry bekonu, ułożyć w naczyniu i zalać resztą marynaty, odstawić na ok 4 godziny.
    Ziemniaki wyszorować dokładnie , włożyć do garnka, ugotować na półmiękko ok 15 min. Wyjąć, przestudzić. W każdym ziemniaku wyciąć otwór o szerokości 1- 1,5 cm głęboki do środka ziemniaka (ostrożnie by nie pękły) W otwór wepchnąć po kawałeczku masła, czosnek zmiażdżyć i podzielić po równo do wszystkich ziemniaków, posypać solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i koperkiem.

    Blaszkę zwilżyć oliwą i ułożyć plastry obok siebie oraz nadziewane ziemniaczki. Piec w temp 200 st ok 40 min. na 5 min pozo
    stawić jeszcze w wyłączonym piekarniku.

    Podawać po dwa ziemniaczki i dwa plastry bekonu, Idealnie pasuje tu sos czosnkowy, dodatkowo pomidorek i ogórek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bekon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować