Bananowa rolada "Oko słonia"

4.49 (186 ocen)

Doskonała dla wielbicieli bananów. Rolada nie jest mocno słodka, więc zadowoli każdego;) Dzieci za nią przepadają:)

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek,
    3 łyżki cukru,
    4 czubate łyżki mąki pszennej,
    łyżka kako,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    KREM:
    szkl. mleka,
    3 łyżki mąki pszennej,
    20 dag masła,
    4 łyżki cukru pudru,
    3 banany,
    cukier waniliowy.

    DODATKOWO:
    2-3 banany,
    polewa czekoladowa.
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bananowa rolada "oko słonia" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, dodawać na przemian po jednym żółtku oraz mąkę zmieszaną z proszkiem. Na koniec dodać kakao. Wyłożyć na dużą blachę, natłuszczoną i wyłożoną pergaminem (42x38cm). Piec 20 min w temp. 180st. Ciepłe ciasto wyłożyć na ściereczkę i zrolować.
  • 2. W 1/3 szkl. mleka rozrobić mąkę. Resztę mleka zagotować, ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrami. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Banany rozgnieśc widelcem. Dodawać po łyżce do masy.
  • 3. Wystudzone ciasto odwinąć, posmarować kremem. Na brzegu ciasta ułożyć 2-3 obrane banany i zwinąć roladę. Polać polewą, udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować