4 jajka
0,25 szklanki cukru
0,5 puszki masy krówkowej (ok. 250 g)
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
50 g czekolady mlecznej
masło i bułka tarta do formy
Babka karmelowa z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy masę krówkową i nadal ubijamy.
2.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Wlewamy roztopioną i przestudzoną margarynę. Ubijamy do połączenia składników.
3.Czekoladę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
4.Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 50 minut, następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze babkę na 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.
Porady
Jeśli używamy formy silikonowej, nie trzeba jej natłuszczać i wysypywać tartą bułką.
Margarynę można zastąpić masłem.
Babkę można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą lub lukrem.
Komentarze