Babka karmelowa z czekoladą

0 (0 ocen)

Bardzo szybka, pyszna babka

Składniki:

  • 4 jajka
    0,25 szklanki cukru
    0,5 puszki masy krówkowej (ok. 250 g)
    1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g margaryny
    50 g czekolady mlecznej
    masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Babka karmelowa z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy masę krówkową i nadal ubijamy.
  • 2. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Wlewamy roztopioną i przestudzoną margarynę. Ubijamy do połączenia składników.
  • 3. Czekoladę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
  • 4. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 50 minut, następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze babkę na 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.

Porady

Jeśli używamy formy silikonowej, nie trzeba jej natłuszczać i wysypywać tartą bułką. Margarynę można zastąpić masłem. Babkę można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą lub lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować