Ciasto szkolne

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pierwotny przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji. Zmieniłam tylko ilość warstw w tym cieście, smaki pozostały takie same.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    szczypta soli

    Mus śliwkowy:
    2 litrowe słoiki kompotu śliwkowego
    3 czerwone galaretki

    Masa śmietanowa:
    1/2 litra śmietany kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    herbatniki
    czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Mus Musy Herbaty

Ciasto szkolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier oraz żółtka. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Piec 180 stopni ok. 20 minut. (blaszka 23 x 33)
  • 2. Śliwki odsączyć z kompotu, zmiksować na konsystencję musu. Do musu śliwkowego dodać sypkie galaretki. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia galaretek.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru i pod koniec wlać letnią żelatynę.
  • 4. Warstwy:
    biszkopt - mus śliwkowy - masa śmietanowa - herbatniki - starta czekolada

Porady

Do ciasta można użyć świeżych lub mrożonych śliwek tylko przed zmiksowaniem trzeba je chwilę pogotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Śliwki węgierki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować