Zupa pomidorowa z soczewicą i ryżem

5 (4 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Prosta i łatwa do przygotowania zupa. Jest smaczna, zdrowa i sycąca.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
    1 puszka pomidorów
    1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 duża cebula
    1-2 ząbki czosnku
    oliwa
    1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
    1/4 łyżeczki mielonego kminku
    1/4 łyżeczki mielonej kolendry
    szczypta chilli
    sól, pieprz
    cukier
    natka pietruszki

    1 woreczek ugotowanego ryżu
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupa pomidorowa Zupa jarzynowa

Zupa pomidorowa z soczewicą i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
    Do garnka wlewamy trochę oliwy. Dodajemy kminek oraz kolendrę i podsmażamy, uważając przy tym, by się nie przypaliły. Po chwili dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy do czasu, aż się zeszklą.
    Do cebuli dodajemy soczewicę, pomidory, koncentrat i bulion. Całość mieszamy i gotujemy przez około 10-15 minut na małym ogniu. Następnie doprawiamy chilli, solą i pieprzem oraz odrobiną cukru, gotujemy jeszcze chwilę.
    Do miseczki nakładamy porcję ryżu i zalewany gorącą zupą, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica czerwona Ryż Koncentrat pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować