Zmieszana szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, masła, proszku, cukrów, żółtek, śmietany zagniatamy ciasto. Tortownicę o średnicy 22 cm wyścielamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta odrywamy i wylepiamy tortownicę, boki wysoko też, wkładamy ją do lodówki na 30 minut, a pozostałą 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki.
2.
Jabłka obieramy, 2/3 z nich kroimy w kosteczkę (około 1cmx1cm), a resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach, jabłka zasypujemy 2 łyżkami cukru, łyżeczką (ja daję dużo, można dać mniej) cynamonu,rodzynki mieszamy delikatnie, odstawiamy na 30 minut. Jabłka w tym czasie puszczą sok, po 30 minutach odcedzamy je na sicie.
Dodatkowo 2 budynie ugotowany standardowo na gęsto z łyżeczka masła doprawiony cukrem według uznania
Ciasto(bez niczego) podpiekamy w piekarniku do ze złocenia ok 15 min w 180 *C,wyciągamy
3.Pianka z 3 białek ubijamy dodając szczyptę soli pod koniec" ubijania' wsypujemy kisiel ubijając na sztywno.
Na jabłka dodajemy ubite białka ,ścieramy zmrożone ciasto.
Pieczemy w ok 60 min w 180*C.
Smacznego:)
Porady
Jeśli ktoś lubi można zrobić kruszonkę ,posypać na wierzch .
Komentarze