10 sporych, jednakowej wielkości ziemniaków
-2 cebule
-30 dag pieczarek
-ok. 15 dag szynki lub bekonu (moze byc też inna ulubiona wędlina)
-sól, pieprz, majeranek
-masło
-tłuszcz do smażenia
Ziemniaki faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy, wydrążamy trochę miąższu łyzeczką, miąższ zachowujemy. Na oleju lub maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę wędlinę, dodajemy posiekaną cebulę, następnie starte na grubych oczkach pieczarki, smażymy az całośc odparuje, przyprawiamy. Dodajemy miąższ ziemniaczany. Wszystko razem ugniatamy widelcem. Nakładamy czubato do ziemniaków. Na każdym ziemniaku kładziemy wiórek masła.Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na poł godziny do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Upieczone ziemniaki podajemy z kwaśną śmietaną wymieszaną z posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Komentarze