Ziemniaki faszerowane

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Proste i pyszne danie.

  • 60 min

Składniki:

  • 10 sporych, jednakowej wielkości ziemniaków
    -2 cebule
    -30 dag pieczarek
    -ok. 15 dag szynki lub bekonu (moze byc też inna ulubiona wędlina)
    -sól, pieprz, majeranek
    -masło
    -tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Ziemniaki faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy, wydrążamy trochę miąższu łyzeczką, miąższ zachowujemy. Na oleju lub maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę wędlinę, dodajemy posiekaną cebulę, następnie starte na grubych oczkach pieczarki, smażymy az całośc odparuje, przyprawiamy. Dodajemy miąższ ziemniaczany. Wszystko razem ugniatamy widelcem. Nakładamy czubato do ziemniaków. Na każdym ziemniaku kładziemy wiórek masła.Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na poł godziny do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Upieczone ziemniaki podajemy z kwaśną śmietaną wymieszaną z posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować