Ziemniaczane puree z groszkiem cukrowym i gałką muszkatołową na słodkiej śmietance

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Łatwy

Kto nie jadł ziemniaczanego puree? Zapewne wśród nas nikogo takiego nie ma. Ja dziś mam propozycję na szybkie puree z dodatkiem zielonego groszku, który nie tylko smakowo podbije naszą potrawę. Zwykłe zielone kulki groszku nadadzą apetycznego wyglądu naszym potłuczonym ziemniakom.

  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
    2 garście mrożonego groszku cukrowego
    około 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
    sól
    odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
    biały pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Puree Puree ziemniaczane Dodatki

Ziemniaczane puree z groszkiem cukrowym i gałką muszkatołową na słodkiej śmietance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki po obraniu kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania, dodajemy groszek cukrowy i gotujemy bez przykrycia, aby groszek nie stracił koloru (około 3 minuty). Odcedzamy ziemniaki i dodajemy szczyptę białego pieprzu oraz gałkę muszkatołową. Całość ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Puree powinno mieć wyczuwalne kawałki groszku. Następnie dolewamy partiami śmietankę, tak aby uzyskać pożądaną konsystencję. Możemy dodać masło, jeśli konsystencja puree tego wymaga.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gałka muszkatołowa Groszek zielony Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować