tortilla ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Hiszpańska przekąska, lub kolacja, lub dowolny posiłek. Danie ultra proste a zarazem zadowalające gusta i dorosłych, i dzieci bawiących się i biorących do rączki coś na szybko, ale dobrego...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - cebula: 1 sztuka
    - kiełbasa: 10 dekagramów
    - jajka: 6 sztuk
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - sól i pieprz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tortille Tortille Przystawki Tortilla

Tortilla ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować na półtwardo. W międzyczasie pokroić kiełbasę oraz cebulę.
    Rozgrzać olej w głębokiej patelni i zeszklić na niej cebulę. Dodać kiełbasę i chwilę podsmażyć.
    Ziemniaki ugotowane odcedzić, pokroić w plastry dodać do patelni, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze chwilę. Po kilku minutach zalać jajkami roztrzepanymi z solą. Smażyć powoli na średnim ogniu, podważając brzegi tortilli aby masa jajeczna dostała się wszędzie. Gdy spód jej jest zrumieniony wstawić patelnię do piekarnika i podpiec także jej wierzch na złoty kolor. Podawać na ciepło , choć i na zimno smakuje dobrze, zwłaszcza latem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować