Hiszpańska przekąska, lub kolacja, lub dowolny posiłek. Danie ultra proste a zarazem zadowalające gusta i dorosłych, i dzieci bawiących się i biorących do rączki coś na szybko, ale dobrego...
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- ziemniaki: 1 kilogram
- cebula: 1 sztuka
- kiełbasa: 10 dekagramów
- jajka: 6 sztuk
- oliwa z oliwek: 4 łyżki
- sól i pieprz: 2 szczypty
Tortilla ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować na półtwardo. W międzyczasie pokroić kiełbasę oraz cebulę.
Rozgrzać olej w głębokiej patelni i zeszklić na niej cebulę. Dodać kiełbasę i chwilę podsmażyć.
Ziemniaki ugotowane odcedzić, pokroić w plastry dodać do patelni, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze chwilę. Po kilku minutach zalać jajkami roztrzepanymi z solą. Smażyć powoli na średnim ogniu, podważając brzegi tortilli aby masa jajeczna dostała się wszędzie. Gdy spód jej jest zrumieniony wstawić patelnię do piekarnika i podpiec także jej wierzch na złoty kolor. Podawać na ciepło , choć i na zimno smakuje dobrze, zwłaszcza latem.
Komentarze