1.Ciasto: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, żółtka, olej, a na końcu oranżadę. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao. Na natłuszczoną blachę wylewać na przemian po 3 łyżki z każdej masy. Piec w 160 st. ok. 50 min.
2.Krem: ½ l mleka zagotować z cukrami. Do gotującego powoli wsypywać kaszę i płatki ryżowe energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować ok. 5 min. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać ostudzoną kaszę. 1 szklankę mleka mocno podgrzać i dolać do kremu nadal mieszając. Na końcu wlać ajerkoniak.
3.Galaretka: Winogrono zmiksować i przecedzić sok. Zagotować z ilością wody widniejącą na opakowaniu galaretki. Rozpuścić galaretki wraz z żelatyną.
4.Ciasto można posmarować cienką warstwą dżemu (lepiej trzyma się krem oraz dla zrównoważenia smaków). Na dżem wyłożyć krem i zalać galaretką. Smacznego :),
Porady
Gdyby krem był nadal mało puszysty, to dodać jeszcze nieco dość ciepłego mleka.
Komentarze