Zebra inaczej

4.5 (172 ocen)

  • 60 min

Niedawno miałam ochote na zebrę, jednak nie kusiała mnie taka tradycyjna, sucha. Dlatego postanowiłam ją nieco ulepszyć i nadać jej pazurka :)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto: 4 jajka 2,5 szklanki mąki 1 szklanki cukru 0,5 szklanki cukru brązowego ¾ szklanki oleju 1 szklanka oranżady (najlepiej cytrynowej lub pomarańczowej) 1 łyżeczka proszku 3 łyżki kakao i 3 łyżki mąki
    Krem: ½ l mleka 5 łyżek kaszki manny błyskawicznej 5 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych Cukier wanilinowy 1 łyżka cukru białego 1 k. Kasi lub masła 50 ml ajerkoniaku 1 szklanka mleka

    Galaretka: 1 duża kiść ciemnego winogrona ( ok 1 kg), 2 galaretki rubinowe (Wodzisław), 2 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zebra Desery Galaretki Wina

Zebra inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, żółtka, olej, a na końcu oranżadę. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao. Na natłuszczoną blachę wylewać na przemian po 3 łyżki z każdej masy. Piec w 160 st. ok. 50 min.
  • 2. Krem: ½ l mleka zagotować z cukrami. Do gotującego powoli wsypywać kaszę i płatki ryżowe energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować ok. 5 min. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać ostudzoną kaszę. 1 szklankę mleka mocno podgrzać i dolać do kremu nadal mieszając. Na końcu wlać ajerkoniak.
  • 3. Galaretka: Winogrono zmiksować i przecedzić sok. Zagotować z ilością wody widniejącą na opakowaniu galaretki. Rozpuścić galaretki wraz z żelatyną.
  • 4. Ciasto można posmarować cienką warstwą dżemu (lepiej trzyma się krem oraz dla zrównoważenia smaków). Na dżem wyłożyć krem i zalać galaretką. Smacznego :),

Porady

Gdyby krem był nadal mało puszysty, to dodać jeszcze nieco dość ciepłego mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Kasza manna Mleko Płatki Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować