Zapiekanka z kaszy gryczanej z warzywami i rybą

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Nie zawsze na obiad musi być mięso w roli głównej. Zapiekanka która jest zdrowa i łatwa w przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej, ok 1kg filetów z mintaja, 10 całych lub pół szklanki "podzielonych" suszonych grzybów namoczonych przez noc, 2 łyżeczki masła, 5 marchewek, 3 pietruszki, por, seler, sok z połowy cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, 3 łyżeczki margaryny, margaryna do wysmarowania naczynia , sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kaszy gryczanej z warzywami i rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa i grzyby z rybą przygotowane do gotowania 1. Kaszę ugotuj na sypko w części wody , w której moczyły się grzyby, z dodatkiem masła i soli ( nie musi być całkiem miękka ponieważ dojdzie podczas pieczenia ) . Warzywa i grzyby pokrój w plasterki, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i ugotuj wywar, dolewając pół litra wody. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj sok z cytryny i pokrojone filety z mintaja. Gotuj na małym ogniu około 10-15 min. Warzywa, grzyby i rybę oddziel łyżką cedzakową od wywaru.
  • 2. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, ułóż w nim warstwami kaszę i rybę z grzybami i warzywami ( można ułożyć kilka warstw ). Polej roztopioną margaryną i piecz ok. 20 minut w temperaturze 150 stopni. Z reszty wody w której moczyły sie grzyby możemy zrobić sos którym polejemy zapiekankę na talerzu.

Porady

Jeśli ktoś lubi marchewki to można dodać ich więcej, według uznania. Bardzo dobrze smakuje z sałatką z ogórków jak na zdjęciu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować