Zakwas buraczany

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest idealny do zakwaszenia barszczu. I pachnie ślicznie.

  • 30 min

Składniki:

  • 2kg buraków
    6 ząbków czosnku
    kromka chleba żytniego (najlepiej pietka)
    przegotowana ciepła woda – około 2 litrów
    1 i ½ łyżka soli
    6 liści laurowych,
    garstka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zakwas buraczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zlany  w butelki zakwas buraczany 1. Wodę zagotowuję z solą, delikatnie studzę. Surowe buraki dokładnie obieramy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do czystego słoika, co jakiś czas przekładając ząbkami czosnku pokrojonych w plasterki, liściami laurowymi i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli - tak by pokryła buraki. Na koniec, po zalaniu wodą dodajemy 1 kromkę chleba .Tak przygotowany słój przykrywamy gazą i odkładamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Zakwas robi się do 4- 7 dni. Po około tym czasie w zależności w jak ciepłym miejscu będziemy mieć naczynie powinien pojawić się tzw. kożuch. To znak że zakwas się ukisił. Należy delikatnie wyjąc łyżka chleb, żeby się nie rozleciał i przelać zakwas przez kilka razy zwiniętą gazę. Zakwas czysty przelewamy do butelek lub słoików i zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Można trzymać w lodówce nawet kilka tygodni. Zakwas powinien mieć intensywny kolor i zapach buraczany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować