Szybka do przyrządzenia i na prawdę pyszna, bardzo ładnie się prezentuje-polecam
15 min
Składniki:
na dwie duże porcje:
1 pierś z kurczaka
6 cieniutkich plasterków boczku
1 główka strzępionej sałaty
2 plastry sera z niebieską pleśnią
duża garść grzanek czosnkowych
6 pomidorków daktylowych
parmezan
przyprawa do gyrosa
olej
sos: 2 łyżki majonezu, 1 filecik anchois, 1 mały ząbek czosnku, pieprz, sok z cytryny
Wykwintna sałatka z kurczakiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście sałaty umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzach. Piersi oczyścić, pokroić w paski, posypać przyprawą do gyrosa i smażyć na oleju. Pomidorki pokroić w ćwiartki a ser pleśniowy w małą kosteczkę, dodać do sałaty. Przełożyć usmażonego kurczaka a na patelni ułożyć plastry boczku. Smażyć, aż będą chrupiące. W między czasie przygotować sos: majonez, anchois i czosnek zblendować, dodać pieprz i sok z cytryny, wymieszać. Polać sałatę, dodać boczek i grzanki. Za pomocą obieraczki do warzyw wyciąć z parmezanu cienkie pasy i posypać sałatkę. Gotowa do podania:-)
Porady
Grzanki czosnkowe z powodzeniem można zastąpić bagietką, np. czosnkową i ułożoną na talerzu obok sałatki
Komentarze