Ciasto wiśniowe oko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuszczamy dwie galaretki. Po wystygnięciu – ale nie stężeniu – dodajemy świeże owoce. Odstawiamy do lodówki. WAŻNE, żeby miska przeznaczona na galaretki miała mniejszą średnicę niż tortownica.
2.Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24cm. Rozkruszamy herbatniki i łączymy z kremem czekoladowym. Wykładamy ściśle dno tortownicy. Wkładamy do lodówki dla utwardzenia spodu.
3.Po stężeniu galaretki wykładamy ją na środek tortownicy – na czekoladowy spód. Żeby ułatwić wyjęcie galaretki miskę na CHWILKĘ należy włożyć do gorącej wody. Dno dookoła galaretki smarujemy dżemem wiśniowym.
4.Przygotowujmy masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia. W Tym czasie ubijamy śmietankę, dodajemy śmietan fix, cukier wanilinowy, cukier puder. Stopniowo dodajemy również serek. Wlewamy chłodną żelatynę. Ubijamy, aż całość się połączy. Wylewamy dookoła galaretki tak, żeby nie zakryć "wiśniowego oka". Ozdabiamy pokruszonymi herbatnikami, kakao lub startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Serwować zimne.
Porady
Zarówno serek, jak i śmietanka powinny być dobrze schłodzone przed przystąpieniem do ubijania.
Komentarze