Wiosenne lasagne z wędzonym łososiem, serkiem Philadelphia i cukinią

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Łososiowa lasagna tak efektownie się prezentuje, że z całym spokojem można podać ją podczas uroczystej kolacji. Można przygotować ją wcześniej, a przed przyjściem gości tylko wstawić na 30 minut do piekarnika.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na dwie osoby (naczynie ceramiczne 25x15 cm):

    2 młode cukinie (ok. 300g)
    200g łososia wędzonego w plasterkach
    200g serka Philadelphia
    250 g serka ricotta
    3 łyżki mleka
    1 pęczek szczypiorku, można zastąpić suszonym koperkiem, czosnkiem lub innymi ziołami
    sól, pieprz
    odrobina masła

    250 g płatów makaronu lasagne ( u mnie swieży, znajdujący się w lodówce )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wiosenne lasagne z wędzonym łososiem, serkiem philadelphia i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki łączymy i dodajemy przyprawy 1. Sposób przygotowania:

    Cukinie myjemy, obcinamy końcówki i ścieramy na największych oczkach tarki. Przekładamy na sito i pozwalamy, aby cukinie puściły sok, lekko odciskamy.
    Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Odstawiamy.
    Płaty łososia kroimy na kawałeczki.
    W osobnej miseczce rozdrabniamy oba serki, dodajemy tyle mleka, aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
    Wszystkie składniki łączymy i dodajemy przyprawy. Zaproponowałam wersję ze szczypiorkiem, ponieważ wydaje mi się najodpowiedniejsza. Ja nie miałam szczypiorku, więc dodałam suszony koperek i czosnek w granulkach.
  • Makaron Lasagne gotujemy 2 lub 3 minuty 2. Gotujemy wodę. Do osolonej, gotującej się wody wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy po dwa płaty makaronu lasagne. Gotujemy 2 lub 3 minuty.
  • Na makaron kładziemy nadzienie z serowo-lososiowe. 3. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną masła i wykładamy obgotowanym płatem lasagne. Na makaron kładziemy nadzienie z serowo-lososiowe. Następne warstwy wykładamy tak samo, kończymy na warstwie serowej.
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku 4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30min. w temperaturze 180°C, aż lasagne ładnie się przyrumieni.

Porady

Właśnie stwierdziłam, że jadam stanowczo za mało ryb. Czym prędzej trzeba to zmienić) Wymyśliłam więc, lekką i zdrową zapiekankę, lasagne z trzech prostych składników: wędzonego łososia, serka Philadelphia i cukini. Ot taką ciekawą alternatywę dla klasycznej lasagne. Może nieskromnie to zabrzmi, ale powiem Wam, że danie było bardzo apetyczne, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najwiecej czasu zajęło mi obgotowywanie płatów lasagne, a reszta nie więcej jak 15 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować