Wiosenne lasagne z wędzonym łososiem, serkiem Philadelphia i cukinią

  • wyświetlono: 578 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Łososiowa lasagna tak efektownie się prezentuje, że z całym spokojem można podać ją podczas uroczystej kolacji. Można przygotować ją wcześniej, a przed przyjściem gości tylko wstawić na 30 minut do piekarnika.

Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 40min

Składniki

Składniki na dwie osoby (naczynie ceramiczne 25x15 cm):

2 młode cukinie (ok. 300g)
200g łososia wędzonego w plasterkach
200g serka Philadelphia
250 g serka ricotta
3 łyżki mleka
1 pęczek szczypiorku, można zastąpić suszonym koperkiem, czosnkiem lub innymi ziołami
sól, pieprz
odrobina masła

250 g płatów makaronu lasagne ( u mnie swieży, znajdujący się w lodówce )

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Wiosenne lasagne z wędzonym łososiem, serkiem Philadelphia i cukinią

  • Wszystkie składniki łączymy i dodajemy przyprawy1. Sposób przygotowania:

    Cukinie myjemy, obcinamy końcówki i ścieramy na największych oczkach tarki. Przekładamy na sito i pozwalamy, aby cukinie puściły sok, lekko odciskamy.
    Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Odstawiamy.
    Płaty łososia kroimy na kawałeczki.
    W osobnej miseczce rozdrabniamy oba serki, dodajemy tyle mleka, aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
    Wszystkie składniki łączymy i dodajemy przyprawy. Zaproponowałam wersję ze szczypiorkiem, ponieważ wydaje mi się najodpowiedniejsza. Ja nie miałam szczypiorku, więc dodałam suszony koperek i czosnek w granulkach.
  • Makaron Lasagne gotujemy 2 lub 3 minuty2. Gotujemy wodę. Do osolonej, gotującej się wody wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy po dwa płaty makaronu lasagne. Gotujemy 2 lub 3 minuty.
  • Na makaron kładziemy nadzienie z serowo-lososiowe.3. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną masła i wykładamy obgotowanym płatem lasagne. Na makaron kładziemy nadzienie z serowo-lososiowe. Następne warstwy wykładamy tak samo, kończymy na warstwie serowej.
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30min. w temperaturze 180°C, aż lasagne ładnie się przyrumieni.

Porady

Właśnie stwierdziłam, że jadam stanowczo za mało ryb. Czym prędzej trzeba to zmienić)
Wymyśliłam więc, lekką i zdrową zapiekankę, lasagne z trzech prostych składników: wędzonego łososia, serka Philadelphia i cukini. Ot taką ciekawą alternatywę dla klasycznej lasagne. Może nieskromnie to zabrzmi, ale powiem Wam, że danie było bardzo apetyczne, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najwiecej czasu zajęło mi obgotowywanie płatów lasagne, a reszta nie więcej jak 15 minut.
PP_05-2015

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadkonkurs_zapiekanki2
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-17iop7k

Dodane przez: kmiecag

Lasagne z cukinią

Każdy zna standardowy przepis na...

image-0evkx0x

Dodane przez: SiostryPlewa

Dietetyczna lasagne z cukinią

Nie ma w niej makaronu, więc jest...

lasagne

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią

Pasty, pizza, sery wino makarony...

Omlet z warzywami i łososiem wędzonym

Dodane przez: mysza75

Omlet z warzywami i łososiem wędzonym

Domowy omlet z łososiem polecam...

pierś z łososiem

Dodane przez: joanna1974

pierś z wędzonym łososiem

fantastyczne danie nie tylko na...

spaghetti z wędzonym łososiem i pomidorami

Dodane przez: Michalina

spaghetti z wędzonym łososiem i pomidorami

Prosty i błyskawiczny przepis na...