Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Po prostu nie mogłam nie zrobić tych oryginalnych i dostojnie wyglądających rurek –świeczek. Świetnie nadają się na zbliżające się Walentynki. Jak dla mnie, wprost wymarzony deser na romantyczną kolację we dwoje)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    250 g mąki pszennej
    80 g cukru pudru
    150 g zimnego masła/margaryny
    1 jajko
    cukier z wanilią
    70 g grubo siekanych orzechów laskowych

    Składniki na krem budyniowy:

    2 żółtka
    1 jajko
    125 g cukru
    60 g mąki pszennej
    1/2 l mleka
    skórka z cytryny eko
    50 mli soku z cytryny

    Składniki na karmel:

    80 g cukru
    1 łyżeczka wody, soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki Krem Krem budyniowy

Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto wałkujemy na placek, kroimy na paski. 1. Wszystkie składniki na kruchy spód wyrbiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h.
    Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek (ok 2-3 milimetry grubości), kroimy na paski o różnej szerokości i owijamy nimi dość ściśle rurki. Ciasto sklejamy białkiem. Pieczemy w 200 °C 15-20 minut.
    Upieczone rurki lekko studzimy, lekko smarujemy białkiem i posypujemy grubo mielonymi orzechami laskowymi. Obtoczone rurki wstawiamy na 3 min. do gorącego piekarnika. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. Krem:
    W garnku mało przypalającym się podgrzewamy bardzo mocno mleko, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Do mleka dodajemy obraną skórkę z cytryny.
    W salaterce mikserm ucieramy jajko i żółtka z cukrem na kogel mogel, dodajemy przesianą mąkę, mieszamy. Można użyć miksera. Wyjmujemy skórkę cytryny. Do masy jajecznej stopinowo dodajemy gorące mleko, cały czas mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie budyń(ok. 3-5 min), mieszając aby się nie przypalił. Studzimy. Ja studzę wkładając garnek z budyniem do zimnej wody w zlewie, od czasu do czasu mieszam, aby nie powstał kożuch.
  • wystudzone rurki napełniamy budyniem 3. Karmel:
    Rozpuszczamy cukier z wodą/sokiem/winem w garnku na średnim ogniu. Kiedy cukier się skarmelizuje, łyżeczką na papierze, przyczepionym do blatu taśmą klejącą, formujemy płomyki świecy. Do gorących jeszcze płomyków wkładamy wykałaczki, zostawiamy do stwardnienia.

    Przy pomocy rękawa cukierniczego, wystudzone rurki napełniamy budyniem. Posypujemy cukrem pudrem, a do środka wstawiamy płomyczek.

Porady

Do zrobiena rurek użyłam kruchego ciasta, a nadzieniem jest budyń (crema pasticcera). Oczywiscie nadzienie może być inne: bita śmietana z serkiem marcarpone, ganache, krem chantilly (crema pasticcera z bitą śmietaną), czy Wasz ulubiony krem do tortów. Szyku całosci dodają sympatyczne karmelowe płomyki. Jak dla mnie, wprost wymażony deser na romantyczną kolację we dwoje)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować