Wiosenna sałatka szefowej kuchni

0 (0 ocen)

  • 20 min

Niezwykła kompozycja warzyw oraz dodatków, których wyśmienity smak zadowoli każdego konesera najbardziej wykwintnych sałatek!

  • 20 min

Składniki:

  • Ogórek zielony - 1 szt
    Ogórki konserwowe - 3 szt średniej wielkości
    Pomidor - 1 szt
    Szynka - 20 dag (najlepiej 2 grube plastry)
    Puszka kukurydzy - 1 szt mała lub 3/4 dużej puszki
    Jajka - 3 szt
    Sałata - 5-7 liści
    Papryka - O,5 szt
    Ser żółty Gouda - 20 dag (3 grubsze plastry)
    Majonez - 3 łyżki
    Ketchup pikantny - 1 mała łyżeczka
    Zioła prowansalskie - 2 małe łyżeczki
    Skórka z pomidora i listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Wiosenna sałatka szefowej kuchni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy sos:
    Mieszamy 3 łyżki majonezu z jedną małą łyżeczką ketchupu i mieszamy z ziołami prowansalskimi.Jajka gotujemy na twardo (ok 5 minut).
  • 2. Ogórek zielony myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy wzdłuż, a następnie w paseczki. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki. Starajmy się obrać go tak jak jabłko nie odrywając noża, aby cała skórka była w jednym kawałku. Ogórki konserwowe, pomidora oraz paprykę kroimy w kostkę 1cm x1 cm. Kukurydzę odcedzamy.
  • 3. Plastry szynki oraz sera żółtego kroimy w paseczki. a następnie w kostkę ok 1 cm.Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę. Może być mniejsza niż warzywna.
  • 4. Sałatę myjemy i rwiemy w rękach na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski i dodajemy pozostałe pokrojone składniki.
    Wszystko zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Mieszamy i przekładamy sałatkę do salaterki.
  • 5. Pozostała nam już tylko dekoracja.
    Jeden z końców skórki kładziemy na kciuku i owijamy. Gdy zawiniemy już całą skórkę wyjmujemy palca i odwracamy różyczkę i gotowe. Teraz wystarczy położyć ją na sałatce i położyć w dwóch przeciwległych miejscach po dwa listki mięty i gotowe!

Porady

Zioła prowansalskie przygotowuję sama z moich ulubionych ziół. Mieszam po jednej łyżeczce majeranku, tymianku, bazylii i oregano. Zamiast szynki możemy dodać każdą inną wędlinę lub kiełbasę np. podwawelską. Zamiast listków mięty możemy użyć także bazylię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować