Wiosenna sałatka

4.5 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min

Sałatka o kształcie doniczki z wiosennymi kwiatkami :)

  • 25 min

Składniki:

  • sałatka:
    200 g drobnego makaronu
    mała czerwona papryka
    1 puszka tuńczyka
    50 g żółtego sera
    2 jajka ugotowane na twardo
    ok. 3 łyżki majonezu
    sól, pieprz

    do dekoracji
    drobne krakersy - sześciany lub kółka
    roszponka
    2-3 rzodkiewki
    ugotowane żółtko (z ok. 1/2 ugotowanych do sałatki jajek)

Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka z tuńczyka

Wiosenna sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować, ostudzić.
  • 2. Paprykę, jajka (odłożyć ok. 1/2 żółtka) i ser żółty pokroić w kostkę, wsypać do makaronu. Dodać rozdrobnionego tuńczyka i majonez. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • 3. Na środek dużego talerza położyć zapięte boki tortownicy (bez dna) o średnicy ok. 16-18 cm. W środek wyłożyć przygotowaną sałatkę, lekko ugnieść, wyrównać wierzch. Odpiąć tortownicę, zdjąć obręcz. Brzegi wyłożyć krakersami.
  • 4. Na chwilę przed podaniem ułożyć na wierzchu dość gęsto roszponkę. Rzodkiewkę pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na kształt kwiatków. W środek posypać rozkruszonym żółtkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy Makaron Roszponka Sałata Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować