sałatka:
200 g drobnego makaronu
mała czerwona papryka
1 puszka tuńczyka
50 g żółtego sera
2 jajka ugotowane na twardo
ok. 3 łyżki majonezu
sól, pieprz
do dekoracji
drobne krakersy - sześciany lub kółka
roszponka
2-3 rzodkiewki
ugotowane żółtko (z ok. 1/2 ugotowanych do sałatki jajek)
Sposób przygotowania przepisu:
Wiosenna sałatka
1.
Makaron ugotować, ostudzić.
2.
Paprykę, jajka (odłożyć ok. 1/2 żółtka) i ser żółty pokroić w kostkę, wsypać do makaronu. Dodać rozdrobnionego tuńczyka i majonez. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
3.
Na środek dużego talerza położyć zapięte boki tortownicy (bez dna) o średnicy ok. 16-18 cm. W środek wyłożyć przygotowaną sałatkę, lekko ugnieść, wyrównać wierzch. Odpiąć tortownicę, zdjąć obręcz. Brzegi wyłożyć krakersami.
4.
Na chwilę przed podaniem ułożyć na wierzchu dość gęsto roszponkę. Rzodkiewkę pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na kształt kwiatków. W środek posypać rozkruszonym żółtkiem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze