Wielkanocne tsoreki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej. Utrzyj drożdże z łyżeczką cukru i rozprowadź w 6
łyżkach stołowych ciepłej wody. Zrób w mące wgłębienie, wlej
drożdże, wymieszaj z niewielką częścią mąki. Przykryj ściereczką i
odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Rozgrzej na patelni masło, ciepłe
dodaj do mąki razem ze skórką pomarańczową, jajkami, resztą cukru i
solą. Zagnieć ciasto (powinno łatwo odklejać się od rąk). Odstaw do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj
tłuszczem formę, przełóż do niej ciasto (możesz je także piec na
blasze, nadając mu kształt warkocza.. Jeszcze raz odstaw na 15 minut w
ciepłe miejsce. Roztrzep żółtko z łyżką wody i posmaruj ciasto.Posyp
płatkami migdałowymi. Piecz ok. 30-40 minut.
Ciasto można kroić w plastry i smarować czekoladą bądź marmoladą, a można jeść samo tradycyjnie odrywane dłońmi. Dla miłośników słodkości można przygotować nadzienie ze startej czekolady.
Od dłuższego czasu pasjonuję się Grecją oraz jej kuchnią - znaną wszystkim ze zdrowotnych właściwości kuchnią śródziemnomorską. Tsoureki to jedno z tradycyjnych wiosennych, a zwłaszcza wielkanocnych smakołyków, który tylko z pozoru przypomina naszą chałkę :)
Komentarze