salonicka musaka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

W północnej Grecji, a ściślej w mieście Saloniki musakę przygotowuje się nie tylko z bakłażana, ale dodaje się do niej też cukinię. Do mojego dania przemyciłam ponadto młodą marchewkę, zastępując nią ziemniaki, aby była ciut mniej kaloryczna. Jest pyszna! Idealne danie na wiosnę i lato. Na zimę też.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - bakłażany : 1-2 sztuki
    - cukinia mała : 1 sztuka
    - marchew młoda : 2 sztuki
    - cebula : 1 sztuka
    - mięso mielone wołowo-wieprzowe lub wołowe : 500 g
    - papryka słodka wędzona : 1 łyżka
    - papryka ostra wędzona : 0,5 łyżeczki
    - sól himalajska : 1 łyżka
    - pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    - zioła prowansalskie : 1 łyżka
    - czosnek : 1-2 ząbki
    - zioła Małgosi : 1 łyżka
    - pomidory w puszce całe lub krojone : 400 g
    - olej rzepakowy : 5-6 łyżek
    - sól do posypania bakłażanów : 2-3 łyżki
    - cukier : 1 łyżeczka
    - cynamon : 1 łyżka
    - masło do wysmarowania formy : 1 łyżka
    - ser żółty pełnotłusty : 2-3 plastry lub 4 łyżki tartego sera
    - pomidor świeży : 3 plasterki

    sos beszamelowy :
    - mąka pszenna : 2 łyżki
    - masło : 2 łyżki
    - chłodne mleko : 220-230 ml
    - świeżo otarta gałka muszkatołowa : 0,5 łyżeczki
    - sól czosnkowa : 1 łyżeczka
    - pieprz ziołowy : 0,5 łyżeczki

    do posypania zapiekanki :
    - pieprz czarny mielony lub ulubiona mieszanka pieprzów : 0,5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mus Dania główne Musaka Zapiekanki

Salonicka musaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bakłażan powinien się spocić 1. Bakłażany umyć, odciąć końcówki, pokroić w plastry, posypać solą, odstawić na 15 minut. Marchew obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Bakłażany po 15 minutach puszczą sok, należy je umyć pod zimna wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pomidory w puszce zmiksować z cukrem i cynamonem.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić, przełożyć na talerz. Na rozgrzanej patelni podsmażyć lekko czosnek i paprykę słodką oraz ostrą, po minucie dodać mięso mielone i resztę przypraw, smażyć 5 minut. Do podsmażonego mięsa wlać zmiksowane pomidory, dodać cebulę i dokładnie wymieszać, dusić 20 minut. Farsz posmakować, ewentualnie dosolić do smaku.
  • 3. Marchew i cukinię gotować 10 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
  • 4. W średnio rozgrzanym rondlu rozpuścić masło, wsypać mąkę, energicznie mieszając rózgą połączyć składniki. Wlać mleko, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową, mieszać aż do zgęstnienia sosu, zdjąć z ognia.
  • musaka 5. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć marchew, bakłażany, posmarować połową sosu beszamelowego. Na sosie ułożyć cukinię, farsz mięsny. Całość polać sosem beszamelowym, na wierzchu ułożyć plastry sera i pomidora. Zapiekankę posypać pieprzem. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Porady

Do sosu beszamelowego można dodać jajko i odrobinę kurkumy. Zioła Małgosi wspomagają trawienie i jednocześnie podnoszą walory smakowe dania. Polecam posypać musakę tartym serem, lepiej się kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso Warzywa Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować