Z herbatnikami

0 (0 ocen)

Moi znajomi uwielbiają to ciasto

Składniki:

  • Ciasto:
    -150g masła,
    -100g cukru,
    -1 łyżeczka cukru waniliowego,
    -2 łyżki kakao,
    -1 jajko (roztrzepane),
    -200g pokruszonych herbatników,
    -100g wiórków kokosowych,
    -50g posiekanych orzechów włoskich,
    -20g rodzynek.

    Masa:
    -3 łyżki żelatyny,
    -70g masła,
    -2 łyżki mleka,
    -1/2 torebki budyniu waniliowego,
    -200g cukru pudru,
    -sok z 1/2 cytryny,
    -2 serki homogenizowane naturalne (po 180g).

    Do dekoracji:
    -tabliczka czekolady
    -odrobina mleka

Z herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić 150g masła, cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki, wymieszać i jeszcze ciepłym ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 22cm. Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. W rondelku rozpuścić 70g masła, dodać mleko, budyń, cukier puder i sok z cytryny, zagotować i dokładnie pomieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić, połączyć z serkami oraz żelatyną i wyłożyć na ciasto w tortownicy.Schłodzić w lodówce,aż masa stężeje.
    Czekoladę rozpuścić na parze z odrobiną mleka i polać ciasto w dowolny sposób.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy