Ciasto na które przepis znalazłam w biblioteczce "Poradnika domowego"z 1998roku co prawda tam ma inną nazwę "Żołądek" ale przyznam szczerze że zachęcająco to nie brzmi stąd zmiana nazwy.
1.Margarynę utrzeć z cukrem,dodać żółtka,olej,i proszek do pieczenia wymieszany z mąką.Następnie włożyć pianę ubitą z białek i starannie wymieszać.
Podzielić ciasto na połowę,z jednej części oddzielić 1/3.
Do największej porcji dodać mak i dokładnie wymieszać.Do drugiej-średniej wsypać kakao i wymieszać,a najmniejszą wymieszać z łyżką kisielu.
Formę 30x30cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Najpierw przełożyć do formy ciasto z makiem,na środku rozgarnąć trochę ciasta i włożyć w to miejsce ciasto z kakao.Także w nim na środku zrobić miejsce na jasne ciasto.
Piec około 50min w temperaturze 180'-200'C
Komentarze