Trójniak

4.5 (172 ocen)

  • 20 min

Ciasto na które przepis znalazłam w biblioteczce "Poradnika domowego"z 1998roku co prawda tam ma inną nazwę "Żołądek" ale przyznam szczerze że zachęcająco to nie brzmi stąd zmiana nazwy.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki maku
    25 dkg.margaryny
    6 jajek
    6 łyżek oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao
    1 łyżka kisielu cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trójniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem,dodać żółtka,olej,i proszek do pieczenia wymieszany z mąką.Następnie włożyć pianę ubitą z białek i starannie wymieszać.
    Podzielić ciasto na połowę,z jednej części oddzielić 1/3.
    Do największej porcji dodać mak i dokładnie wymieszać.Do drugiej-średniej wsypać kakao i wymieszać,a najmniejszą wymieszać z łyżką kisielu.
    Formę 30x30cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
    Najpierw przełożyć do formy ciasto z makiem,na środku rozgarnąć trochę ciasta i włożyć w to miejsce ciasto z kakao.Także w nim na środku zrobić miejsce na jasne ciasto.
    Piec około 50min w temperaturze 180'-200'C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować