Tradycyjny Murzynek

4 (1 ocen)

Szybki i prosty w wykonaniu, ale za to bardzo smaczny.

Składniki:

  • 3 jajka
    250 g margaryny lub masła
    1/2 szkl. mleka
    1 i 1/2 szkl. cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 i 1/2 szkl. mąki
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3 łyżki z czubkiem kakao

    Tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tradycyjny murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, margarynę, kakao i cukier zagotować mieszając. Odlać 1/3 powstałej masy i odstawić do wystygnięcia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Do wystudzonej masy, tej co jest więcej, dodać żółtka, mąkę i proszek oraz cukier waniliowy. Dokładnie zmiksować. Dodać białka i delikatnie wmieszać do ciasta. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy keksowej i piec 40 min w 180 stopniach. Wystudzone ciasto ponakłuwać wykałaczką i polać pozostawiona masą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować