TORT URODZINOWY Z CZEKOLADKAMI I CIASTECZKAMI

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tort z biszkoptem, przełożony kremem jogurtowym z mandarynkami i truskawkowym. Tort oblany glazurą lustrzaną i udekorowany czekoladkami i ciasteczkami.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -5 jajek
    -200 g.cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem jogurtowy z mandarynkami:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -400 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -20 g.żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    -1 puszka mandarynek

    krem truskawkowy:
    -250 g. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -800 g. jogurtu truskawkowego
    -23 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    lustrzana glazura:
    -200 g. cukru
    -30 g. kakao
    -200 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. gorzkiej czekolady
    -2,5 łyżeczki żelatyny+odrobina zimnej wody
    biały pas:
    -4 kostki białej czekolady
    -1 łyżka śmietanki 30 %

    dekoracje:
    -po kilka różnych czekoladek, ciastek, batoników,draży
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort urodzinowy z czekoladkami i ciasteczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód tortu 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 25 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po przestygnięciu, przekroić na 3 blaty.Spód włożyć do tortownicy i nasączyć sokiem z mandarynek.
  • krem z mandarynkami 2. krem jogurtowy- Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt ,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Dodać odsączone mandarynki i szybko wymieszać. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
  • 2 blat 3. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą soku z mandarynek.
  • krem truskawkowy 4. krem truskawkowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
  • 3 blat 5. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić parę godzin w lodówce.
  • po schłodzeniu 6. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
  • glazura 7. glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką, połamać czekoladę. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia i polać tort.
    biały pas- Białą czekoladę rozpuścić ze śmietanką, polać pas przez górę tortu. Długą szpatułką przeciągnąć i lekko rozprowadzić.
  • dekoracje 8. Ułożyć dekoracje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować