Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Żóltka oddzielić od białek. Białka miksować na sztywną pianę, dodać połowę cukru, po ok 3min dodać żółtka utarte z drugą połową cukru i miksować ok 5min. Dodać ręszte składników i delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tortownicy (ale tylko spod, boków nie smarować), piec ok 30min. Na tort potrzebne będą dwa biszkopty.
2.Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę miksować ok 1min, dodać fixy i cukier, dalej miksując na sztywną masę. Następnie dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie.
3.Poncz: Wodę, cukier, cytrynę dobrze wymieszać.
4.Przekładanie: Zimne biszkopty przekroić. Nasączyć jeden placek, posmarować lekko masą, ułożyć na to pokrojone w plasterki kiwi i kolejna cienka warstwa masy śmietanowej. Na to kładziemy kolejny placek z którym postępujemy tak samo, ale zamiast kiwi kladziemy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Trzeci placek analogicznie z kiwi. Czwartą część biszkoptu nasączamy i wyrównujemy masa śmietanową całość tortu. Dekorujemy owocami i czekolada, np w sposób jak na zdjęciu.
Smacznego.
Komentarze