Tort toffi -ajerkoniak

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Zaskoczysz znajomych i rodzinę , poczuja smak raju na podniebieniu.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Krem ajerkoniakowy:
    200 ml ajerkoniaku
    kostka margaryny
    2 cukry waniliowe
    1/2 litra mleka
    1 szklanka cukru
    2.5 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej

    Krem toffi:
    mleko skondensowane słodzone
    budyń toffi
    2 szkl. mleka
    3/4 kostka masła

    bita śmietana

    owoce migdały mieszanka bakali

    opcjonalnie dzem na sama górę
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort toffi -ajerkoniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Biszkopt pieczemy studzimy dzielimy na 3 części.
    2. krem ajerkoniakopwy , którym przełozymy najnizszą warstwę.Odlać 1/2 szklanki mleka, resztę zagotować. Do 1/2 szklanki mleka dodać obie maki. Wymieszać i wlać do gorącego mleka, ugotować jak budyń.Wystudzić,połączyć z margaryną, dobrze połączyć. Dodać cukry waniliowe, cukier kryształ oraz ajerkoniak. Wszystko dokładnie wymieszać.
    3.przekładamy biszkopt a na niego warstwę kremu toffi:Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu bez dodatku cukru, po czym go studzimy. Miękkie masło miksujemy na puch i dodajemy na przemian po łyżce budyniu i mleka z puszki ciągle miksując aż powstanie , puszysty krem.
    4.Przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu.Na nia opcjonalnie dzem , następnie stroimy wierzch i boki bitą śmietaną.Obsypujemy migdałami.Wierzch dekorujemy owocami i mieszanką bakali.Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować