TORT TOFFI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Jest to ciasto o które szybko się robi a w smaku przypomina cukierki toffi.

  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    600gr mąki
    150 gr miodu
    150gr margaryny
    150gr cukru
    3 małe jaja
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka octu

    KREM:
    1 cukier waniliowy
    1 1/2 kubka śmietany 18%
    1 1/2 szkl. cukru
    1 1/2 margaryny + 1/2 aromatu pomarańczowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Tort toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Margarynę, cukier i miód podgrzać na małym ogniu, dodać sodę i ocet, podgrzewać aż masa zmieni barwę na złotą ciągle mieszając. Zestawić z ognia i mieszać aż przestanie się pienić.
    Do letniego karmelu dodać mąkę i jaja – wymieszać. Całość wyłożyć na stolnicę i zagnieść.
    Ciasto podzielić na 6 części. Rozwałkować upiec na złoty kolor w temperaturze 180°C,
    czas pieczenia jednego placka 5 min. Można wykonać w prostokątnej blasze lub okrągłej formie.

    KREM:
    Śmietanę z cukrem podgrzewać do rozpuszczenia się cukru + margaryny i cały czas mieszać do chwili powstania gęstej emulsji na końcu dodać aromat. Aby emulsja szybciej zgęstniała można wstawić do zimnej wody. Przełożyć placki – wierzch też posmarować i przysypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować