1.CIASTO:
Margarynę, cukier i miód podgrzać na małym ogniu, dodać sodę i ocet, podgrzewać aż masa zmieni barwę na złotą ciągle mieszając. Zestawić z ognia i mieszać aż przestanie się pienić.
Do letniego karmelu dodać mąkę i jaja – wymieszać. Całość wyłożyć na stolnicę i zagnieść.
Ciasto podzielić na 6 części. Rozwałkować upiec na złoty kolor w temperaturze 180°C,
czas pieczenia jednego placka 5 min. Można wykonać w prostokątnej blasze lub okrągłej formie.
KREM:
Śmietanę z cukrem podgrzewać do rozpuszczenia się cukru + margaryny i cały czas mieszać do chwili powstania gęstej emulsji na końcu dodać aromat. Aby emulsja szybciej zgęstniała można wstawić do zimnej wody. Przełożyć placki – wierzch też posmarować i przysypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze