Pyszny, mało słodki torcik, do którego możemy wykorzystać zapasy białek :-))
Składniki:
Ciasto (ilość podanych składników jest na jeden placek (tortownica o średnicy 24 cm), który po wystudzeniu przekroiłam na pół, więc trzeba je pomnożyć w zależności od tego ile warstw chcemy utworzyć):
1/2 szklanki białek
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
Tort tęczowy m&m`s - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubijamy na sztywno powoli dodając cukier i cukier waniliowy. Ubijamy długo, aż piana stanie się idealnie biała i szklista. Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia (warto przesiać, dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste). Delikatnie łączymy po trochu pozostałe składniki z pianą z białek i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Pieczemy do czasu, aż ciasto nabierze złotego koloru, a włożony w środek patyczek będzie suchy. W sumie około 30-40 minut.
2.Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody (w kilku minutowych odstępach czasu, żeby nie stężały wszystkie na raz, bo nie zdążymy przełożyć), lekko tężejącymi przekładamy placki. Gdy wszystkie warstwy będą gotowe, tort wstawiamy do lodówki, by dobrze zastygł.
3.Tort udekorować według własnych potrzeb, ja polałam polewą i udekorowałam kolorowymi cukiereczkami. Na środku umieściłam patyczek, który posmarowałam polewą i obkleiłam cukierkami, na czubku umieściłam torebkę po cukierkach.
Porady
Inspiracją do przygotowania tego toru był przepis Magdaleny Imielińskiej z blogu kulinarnego: Domowa cukierenka i domowa kuchnia.
Komentarze