Tort na chrzciny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.
Biszkopt: należy upiec 3 biszkopty.Największy biszkopt robiłam z podwójnej porcji ,średni z półtorej porcji a najmniejszy z pojedynczej porcji . Białka oddzielić od żółtek ,ubić na sztywno pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier,dalej ubijając dodać żółtka.delikatnie wmieszać mąki drewnianą łyżką. Piec ok 35 minut w temp.170
2.krem czekoladowy do przełożenia :
jajka ubijać z cukrem,cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje,powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła.Po ubiciu odstawić do przestudzenia.Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło o temperaturze pokojowej,ucierać mikserem do białości i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę. Następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną. Na koniec powolutku dodać spirytus
3.Krem maślany do dekoracji:
Masło ,cukier,esencja miksujemy na najwyższych obrotach ok 5-7 minut na puszysta i gładką masę,wlewamy mleko i mieszamy.Barwimy na wybrany kolor. Przekładamy do woreczka ze szprycą i robimy róże i listki.Boki tortu również stroimy szprycą .
Porady
jeżeli jest ciepło zalecam schłodzić masę maślaną zanim zaczniemy dekorować tort
Komentarze