Szaszłyk drobiowy z bananem

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 20 min

Polecam idealne połączenie miesa drobiowego z bananem w formie szaszłyków

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • 1/2 kg filetów z kurcząt, 3 małe banany, duża czerwona papryka, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, majeranek, olej, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szaszłyk drobiowy z bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso drobiowe umyłam, pokroiłam na kawałki ok 4 x 4 cm. Przyprawiłam solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, majerankiem, słodką papryką. Wymieszałam z ok 3 łyżkami oleju - zostawiłam na 3 h by się smaki przegryzły.

    Z papryki usunęłam gniazdo nasienne, miąższ pokroiłam w kawałki podobnej wielkości do kawałków mięsa. Banany pokroiłam w kawałki ok 1,5 cm grubości

    Na patyczki nadziewałam na przemian paprykę, mięso, banana. Gotowe szaszłyki oprószyłam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułożyłam na wysmarowanej olejem blaszce. Piekłam ok 45 min w temp 180 z grzałką góra - dół

    Gotowe szaszłyki podałam z ryżem i ogórkiem konserwowym

    Ryż

    Ok 2 szkl ugotowanego na sypko ryżu, mała czerwona cebula, pęczek szczypiorku, 2 łyżki słodkiej śmietany, 1/2 łyżeczki curry, sól i pieprz do smaku

    Cebulę drobno pokroiłam i na niewielkiej ilosci oleju zeszkliłam. Do zeszklonej cebuli dodałam gorący ugotowany ryż. Doprawiłam solą, pieprzem i curry. Wymieszałam z drobno pokrojonym szczypiorkiem i śmietaną
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować