Szaszłyk drobiowy z bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso drobiowe umyłam, pokroiłam na kawałki ok 4 x 4 cm. Przyprawiłam solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, majerankiem, słodką papryką. Wymieszałam z ok 3 łyżkami oleju - zostawiłam na 3 h by się smaki przegryzły.
Z papryki usunęłam gniazdo nasienne, miąższ pokroiłam w kawałki podobnej wielkości do kawałków mięsa. Banany pokroiłam w kawałki ok 1,5 cm grubości
Na patyczki nadziewałam na przemian paprykę, mięso, banana. Gotowe szaszłyki oprószyłam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułożyłam na wysmarowanej olejem blaszce. Piekłam ok 45 min w temp 180 z grzałką góra - dół
Gotowe szaszłyki podałam z ryżem i ogórkiem konserwowym
Ryż
Ok 2 szkl ugotowanego na sypko ryżu, mała czerwona cebula, pęczek szczypiorku, 2 łyżki słodkiej śmietany, 1/2 łyżeczki curry, sól i pieprz do smaku
Cebulę drobno pokroiłam i na niewielkiej ilosci oleju zeszkliłam. Do zeszklonej cebuli dodałam gorący ugotowany ryż. Doprawiłam solą, pieprzem i curry. Wymieszałam z drobno pokrojonym szczypiorkiem i śmietaną
Komentarze