Syrop z pigwowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte owoce pigwowca kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki.Następnie wkładamy warstwę owoców do wyparzonych słoików i zasypujemy cukrem.Czynność tą powtarzamy do zapełnienia słoików(z 1 kg pigwowca powinno się otrzymać 2 litrowe weki). Potem zakręcamy słoiki,odstawiamy w chłodne miejsce i od czasu do czasu potrząsamy nimi.Po około 2-3 dniach sok z owoców zapełni słoiki i wówczas możemy go przechowywać w lodówce.
Oddzieliłam syrop od owoców,przelałam do mniejszych słoików i odstawiłam do lodówki.Nie pasteryzuję,podobno taki syrop traci wiele cennych witamin.Jeśli jednak nie macie miejsca w lodówce czy zimnej piwnicy hmmm pasteryzacja jedynie Wam zostaje.W końcu trochę tych witamin jeszcze pozostanie a sam syrop jest naprawdę smaczny,warto go zrobić.
Komentarze