syrop rabarbarowo-truskawkowy

  • wyświetlono: 1356 |
  • dodany do książki kucharskiej: 23 |
  • polecenia: 5

lato zamknięte w szklanej butlelce

slodkoipieprznie
  • 40min

Składniki

1 kg rabarbaru
0,5 kg truskawek
250ml wody
ok 600g cukru
sok z połówki cytryny.


Sposób przygotowania przepisu:

syrop rabarbarowo-truskawkowy

  • 1. Rabarbar obieramy i kroimy na niezbyt cienkie plasterki. Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek. Owoce wsadzamy do garnka, zasypujemy cukrem, dolewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając. Już po chwili zobaczycie jak pięknie wszystko zmienia się w gęsty syrop. Cały proces trwa ok 20-30 min. na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Gotowy syrop przecedzamy przez gęste sito i przelewamy do wyparzonych butelek i mocno zakręcamy. Odstawiamy w ciemne miejsce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiTruskawkisyropRabarbarsok

Komentarze

Podobne przepisy

syrop z kwiatów lipy

Dodane przez: PolskaGotuje

Syrop z kwiatów lipy

najlepszy syrop na zimę, idealny...

Syrop miętowy

Dodane przez: Kloruś

Syrop miętowy

Jeśli zastanawiacie się jak spożytkować...

image-0muy5og

Dodane przez: KORAL

SYROP buraczany

Z młodych buraczków dobrze jest...

Soczek z mięty

Dodane przez: bananek

Orzeźwiający syrop z mięty

Pyszny syrop z mięty do rozcieńczania...

syrop lawendowy

Dodane przez: slodkoipieprznie

Syrop lawendowy

Syrop lawendowy. Idealny do przygotowania...

Akacja

Dodane przez: AnnaKoziel

Syrop z kwiatów akacji

Syrop pełen witamin pachnący latem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE