Świąteczny chlebek

0 (0 ocen)

Chlebek nauczyłam się piec od mojej teściowej.

Składniki:

  • 1,5 kg mąki żytniej
    0,5 kg mąki pszennej
    pół kostki drożdży
    szczypta cukru
    3 płaskie łyżki soli
    0,5l ciepłej wody, ale nie gorącej
    0,5 l maślanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Świąteczny chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rozczyn:

    Z mąki żytniej, drożdży, szczypty cukru, ciepłej wody i maślanki wymieszać ręką wszystkie składniki rozczyn ma być rzadki ewentualnie można dodać więcej wody czy maślanki i odstawić na noc w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    2.Ciasto:

    Na następny dzień dodać do rozczynu 3 płaskie łyżki soli, 0,5 kg mąki pszennej i wyrobić ciasto ręką tak aby odchodziło od ręki to znak,że jest super wyrobione, kolejno przyprószyć delikatnie mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    3.Etap końcowy:

    Przygotować 3 wąskie brytfanki (dł-33cm, szer 9cm)wysmarować dokładnie tłuszczem. Następnie jak wyrosło nam ciasto ułożyć ręką ciasto do połowy brytfanki delikatnie przyklepać i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
    Jak troszkę nam podrośnie posmarować wierzch ciasta rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować