Świąteczny chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Rozczyn:
Z mąki żytniej, drożdży, szczypty cukru, ciepłej wody i maślanki wymieszać ręką wszystkie składniki rozczyn ma być rzadki ewentualnie można dodać więcej wody czy maślanki i odstawić na noc w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Ciasto:
Na następny dzień dodać do rozczynu 3 płaskie łyżki soli, 0,5 kg mąki pszennej i wyrobić ciasto ręką tak aby odchodziło od ręki to znak,że jest super wyrobione, kolejno przyprószyć delikatnie mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Etap końcowy:
Przygotować 3 wąskie brytfanki (dł-33cm, szer 9cm)wysmarować dokładnie tłuszczem. Następnie jak wyrosło nam ciasto ułożyć ręką ciasto do połowy brytfanki delikatnie przyklepać i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Jak troszkę nam podrośnie posmarować wierzch ciasta rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem.
Komentarze