Surówki z czerwonej kapusty

  • wyświetlono: 2419 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 1

Bo kapusta jest zdrowa ;-)

DSC_0441
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

surówka 1:
1/4 główki czerwonej kapusty
4 ogórki kiszone lub marynowane
1/2 cebuli
1 łyżeczka musztardy
4 łyżki oleju lub oliwy
sól, pieprz
sok z cytryny

surówka 2:
1/4 główki czerwonej kapusty
1 łyżka chrzanu tartego
3 łyżki jogurtu naturalnego
sok z cytryny
cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Surówki z czerwonej kapusty

  • Składniki surówki1. surówka 1:
    Kapustę poszatkować i przez kilka minut sparzyć w gotującej się, osolonej wodzie. Odcedzić, skropić sokiem z cytryny i wystudzić.
    Dodać pokrojone w kostkę i odciśnięte ogórki, drobno pokrojona cebulę, musztardę, olej, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • 2. surówka 2:
    Kapustę zetrzeć na tarce o grubym oczku, posolić i odstawić aż puści sok. Odcisnąć ją, a następnie wymieszać z chrzanem, jogurtem, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodyz_roznych_stron_swiatachrzanczerwona kapustasurówka z czerwonej kapusty
 

Komentarze

Podobne przepisy

Czerwona kapusta z cukinią

Dodane przez: JustKuchcik

Czerwona kapusta z cukinią

Sezon na cukinię już prawie na...

Czerwona kapusta z jabłkiem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Duszona czerwona kapusta z jabłkiem.

Duszona kapusta jako dodatek do...

Czerwona kapusta z kasztanami

Dodane przez: Gregorhspeed

Czerwona kapusta z kasztanami

Doskonały dodatek do potraw z dziczyzny...

Z czerwonej kapusty

Dodane przez: RedakcjaPP

Z czerwonej kapusty

Sałatki i surówki to moja specjalność....

coleslaw

Dodane przez: ScaryCanary

Amerykanski Coleslaw z czerwonej kapusty

Jest to jedna z moich ulubionych...