Staropolskie Pierniczki Świąteczne- Dziecinnie proste

4.5 (141 ocen)

  • 27 godz.

Pierniczki są wyjątkowym wypiekiem, ponieważ przypominają o zbliżających się świętach:)

  • 27 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg prawdziwego miodu
    2 szklanki cukru
    25 dag masła lub margaryny
    1 kg mąki
    3 jajka
    3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 0,5 szklanki zimnego mleka
    0,5 łyżeczki soli
    2 opakowania przyprawy do piernika
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Staropolskie pierniczki świąteczne- dziecinnie proste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier i masło (margarynę) podgrzać niemal do wrzenia.
  • 2. Następnie dodać stopniowo pozostałe składniki i wyrabiać ciasto ręką.
  • 3. Bardzo starannie wyrobione ciasto, po nadaniu mu kształtu kuli, wkładamy do kamiennego garnka (lub emaliowanego bez odprysków).
  • 4. Przykrywamy ściereczką i umieszczamy w chłodnym miejscu, aby powoli dojrzało (minimum 24 godziny).
  • 5. Po upływie podanego czasu, rozwałkowujemy ciasto(na grubość ok.1 cm) i wycinamy pierniczki.
  • 6. Wycięte pierniczki układamy luźno na blaszce i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować