Sos morelowy

4.5 (159 ocen)

  • 30 min

Pyszny dodatek do deserów , jak i do mięs.

  • 30 min

Składniki:

  • 250g świeżych moreli
    2 łyżki cukru brązowego
    1 łyżka soku z cytryny
    skórka z ½ cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 gałązki tymianku
    40 ml ciemnego rumu
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Sosy

Sos morelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele po umyciu pozbawiłem pestek, pokroiłem na mniejsze cząstki. Przełożyłem do małego rondelka, dodałem cukier, sok oraz 2 gałązki świeżego tymianku. Dusiłem do rozparowania moreli – zmiksowałem blenderem. Przełożyłem na sito, przetarłem. Ponownie przelałem do rondla. Podgrzałem, dodałem rum, dodałem mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zdjąłem z ognia, wymieszałem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować