Śmietankowiec matki chrzestnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotowujemy z cukrem. W tym czasie rozpuszczamy żelatynę w ciepłej lub zimnej wodzie zależy kto ma jaką żelatynę. W tym samym mniej więcej czasie rozrabiamy w osobnych naczyniach galaretki i odstawiamy aby trochę przestygły ale nie do końca. Zagotowane słodkie mleko studzimy a następnie mieszamy ze śmietaną i rozpuszczoną żelatyną. Taką mieszankę dzielimy na połowę i do jednej dodajemy kakao. Do małej formy wlewamy masę śmietankową, kiedy będzie tężała ale nie do końca wlewamy wystudzoną jedną galaretkę , na to masę śmietankowo-kakaową i na to następną galaretkę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Trzeba uważnie patrzeć na moment tężenia każdej warstwy i uchwycić ten moment kiedy masa jest już trochę stężała ale jeszcze nie do końca tak, aby nam się warstwy nie przeniknęły. Do masy śmietankowej można dodać owoce- tak samo jak i do galaretki. Podana przeze mnie postać ciasta jest podstawową można ją dowolnie urozmaicać.
Komentarze