Śmietankowiec Matki Chrzestnej

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

To ciasto to mój smak dzieciństwa i pochodzi właśnie od mojej własnej matki chrzestnej. Brzmi i smakuje bajkowo:)

  • 30 min

Składniki:

  • 3 śmietany 18% lub 30% małe 200ml ( lepsze są 30 ale bardziej kaloryczne:))
    - 3 łyżki żelatyny
    - 0,5 szklanki mleka
    - 0,5 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny
    - 2 galaretki
    - 2 łyżki kakao
    - 1,5 szklanki cukru.
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietankowiec matki chrzestnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy z cukrem. W tym czasie rozpuszczamy żelatynę w ciepłej lub zimnej wodzie zależy kto ma jaką żelatynę. W tym samym mniej więcej czasie rozrabiamy w osobnych naczyniach galaretki i odstawiamy aby trochę przestygły ale nie do końca. Zagotowane słodkie mleko studzimy a następnie mieszamy ze śmietaną i rozpuszczoną żelatyną. Taką mieszankę dzielimy na połowę i do jednej dodajemy kakao. Do małej formy wlewamy masę śmietankową, kiedy będzie tężała ale nie do końca wlewamy wystudzoną jedną galaretkę , na to masę śmietankowo-kakaową i na to następną galaretkę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Trzeba uważnie patrzeć na moment tężenia każdej warstwy i uchwycić ten moment kiedy masa jest już trochę stężała ale jeszcze nie do końca tak, aby nam się warstwy nie przeniknęły. Do masy śmietankowej można dodać owoce- tak samo jak i do galaretki. Podana przeze mnie postać ciasta jest podstawową można ją dowolnie urozmaicać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować