Smażone shimeji w bułce tartej i ziarnami konopi

4 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Grzyby shimeji swoją strukturą przypominają nieco młode opieńki. Natomiast w smaku są nieco pikantne z orzechową nutką i odrobiną słodyczy. Grzyby te, mimo gotowania, czy smażenia, pozostają niezwykle chrupkie i dodają potrawom ciekawej tekstury. Przed dodaniem do gotowania należy odciąć grzyby od ich nasady. Zarówno brązową i białą odmianę można stosować zamiennie w przepisach, gdyż są niemal identyczne w smaku. Nadają się do zup, gulaszy, sosów, potraw smażonych typu stir-fry z makaronem, omletów, sałatek, można je również piec i marynować. Bardzo dobrze komponują się smakowo z owocami morza, cytrusami, grillowanymi mięsami, białym winem i świeżymi ziołami.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g grzybów shimeji
    łyżka masła
    kilka kropli soku z cytryny
    sól morska
    pieprz kolorowy
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki łuskanych ziaren konopi

    gałązka lubczyku
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Smażone shimeji w bułce tartej i ziarnami konopi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzybki odcinamy od nasady, płuczemy. Rumienimy na suchej patelni, następnie solimy i dodajemy masło. Smażymy 3-4 minuty. Grzyby skrapiamy sokiem z cytryny, dosłownie kilka kropli. Posypujemy pieprzem, bułką tartą i ziarnami konopi. Smażymy jeszcze 2 minuty. Przed podaniem posypujemy posiekanymi ziołami.
    Takie grzybki idealnie pasują do grillowanego kurczaka oraz steków z wołowiny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować