Ciasto śliwkowo-makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Z podanych składników szybko zarobić ciasto kruche.
2.Ciasto biszkoptowe:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3.Śliwki:
Śliwki oczyścić, usunąć pestki, wyłożyć na blaszkę i posypać cukrem. Zapiec w piekarniku przez ok. 30 min. w temp. 180*C, i co jakiś czas przemieszać.
4.Przygotowanie do pieczenia:
Ciasto kruche wyłożyć na blaszkę (25/35 cm. - ja podpiekłam ciasto 15 min. w temp. 180*C), posypać bułką tartą i równomiernie rozprowadzić odsączone śliwki. Na śliwki rozłożyć mak. Wierzch przykryć ciastem biszkoptowym. Piec w piekarniku przez ok. 50 - 55 min. w temp. ok. 180*C.
Porady
Poza tym, że ciasto było pyszne, trochę ciężko się kroiło więc moim zdaniem białka, które pozostały z ciasta należy ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej.
Komentarze