Ciasto śliwkowo-makowe

5 (165 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    25 dag mąki
    15 dag masła
    2 łyżki cukru pudru
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto biszkoptowe:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Śliwki:
    1 1/2 śliwek
    10 dag cukru

    Dodatki:
    puszka masy makowej
    3 -4 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Ciasto śliwkowo-makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Z podanych składników szybko zarobić ciasto kruche.
  • 2. Ciasto biszkoptowe:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • 3. Śliwki:
    Śliwki oczyścić, usunąć pestki, wyłożyć na blaszkę i posypać cukrem. Zapiec w piekarniku przez ok. 30 min. w temp. 180*C, i co jakiś czas przemieszać.
  • 4. Przygotowanie do pieczenia:
    Ciasto kruche wyłożyć na blaszkę (25/35 cm. - ja podpiekłam ciasto 15 min. w temp. 180*C), posypać bułką tartą i równomiernie rozprowadzić odsączone śliwki. Na śliwki rozłożyć mak. Wierzch przykryć ciastem biszkoptowym. Piec w piekarniku przez ok. 50 - 55 min. w temp. ok. 180*C.

Porady

Poza tym, że ciasto było pyszne, trochę ciężko się kroiło więc moim zdaniem białka, które pozostały z ciasta należy ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować