Każda gospodyni ma swój przepis na te śledziki, ja mam taki :)
3 godz. 20 min
Składniki:
koło 0,5 kg Matiasów w zalewie korzennej lub w oleju
1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
1 średni ogórek konserwowy
1 łyżeczka delikatnego majonezu (raczej nie Kielecki)
sól (mało)
pieprz biały
3 średnie cebule
szczypta cukru
sok z około 1/3 cytryny
Śledzie w śmietanie wg ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórka kroimy drobniutko, dodajemy do śmietany, dodajemy majonez, pieprz, wszystko razem mieszamy, wkładamy do lodówki.
Śledzie odsączamy z zalewy, kroimy w dzwonka, skrapiamy małą ilością soku z cytryny.
Cebule kroimy w piórka, przelewamy obficie wrzącą wodą, dodajemy do śledzi. Mieszamy, odstawiamy do lodówki na około 2 godzinki.
Następnie rybkę wraz z cebulą, dodajemy do sosu śmietanowego, mieszamy, wkładamy do lodówki na parę godzin (minimum 1 :)
Po tym czasie dopiero dosalamy, na tyle, na ile jest potrzeba, w tym momencie możemy ewentualnie dodać również szczyptę cukru, jeśli sos jest jak dla nas zbyt kwaśny.
Porady
Do sosu śmietanowego zamiast ogórka konserwowego możemy dodać kiszonego.
Komentarze