śledzie w śmietanie wg Ewy

4.49 (168 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Każda gospodyni ma swój przepis na te śledziki, ja mam taki :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • koło 0,5 kg Matiasów w zalewie korzennej lub w oleju
    1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
    1 średni ogórek konserwowy
    1 łyżeczka delikatnego majonezu (raczej nie Kielecki)
    sól (mało)
    pieprz biały
    3 średnie cebule
    szczypta cukru
    sok z około 1/3 cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Majonez

Śledzie w śmietanie wg ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórka kroimy drobniutko, dodajemy do śmietany, dodajemy majonez, pieprz, wszystko razem mieszamy, wkładamy do lodówki.

    Śledzie odsączamy z zalewy, kroimy w dzwonka, skrapiamy małą ilością soku z cytryny.

    Cebule kroimy w piórka, przelewamy obficie wrzącą wodą, dodajemy do śledzi. Mieszamy, odstawiamy do lodówki na około 2 godzinki.
    Następnie rybkę wraz z cebulą, dodajemy do sosu śmietanowego, mieszamy, wkładamy do lodówki na parę godzin (minimum 1 :)
    Po tym czasie dopiero dosalamy, na tyle, na ile jest potrzeba, w tym momencie możemy ewentualnie dodać również szczyptę cukru, jeśli sos jest jak dla nas zbyt kwaśny.

Porady

Do sosu śmietanowego zamiast ogórka konserwowego możemy dodać kiszonego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Cebula Ogórek Śledzie Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować