Moja wariacja smakowa. Z dodatkiem chałwy i herbatników czekoladowych. Deser idealny!
Składniki:
na 10 niedużych literatek lub pucharków
ciasto kruche:
1 szklanka mąki
1/4 kostki roztopionego masła
2 łyżki miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
masa zielona:
500 ml soku zielonego typu Kubuś
budyń śmietankowy
masa chałwowa:
500 ml mleka
100 g chałwy
łyżka cukru
pół kostki masła
dodatkowo:
galaretka zielona np agrestowa
kilka herbatników w czekoladzie
Deser shrek w pucharku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z proszkiem. Dodajemy miód, żółtko i masło. Zagniatamy ciasto. Pieczemy je ok 30 minut w 170 stopniach. Gorące kruszymy na drobne kawałeczki. Studzimy.
2.Budyń na mleku gotujemy według przepisu na opakowaniu, słodzimy. Odstawiamy do ostygnięcia. Mało ucieramy dodajemy stopniowo budyń i skruszoną chałwę. Miksujemy aż nie będzie grudek, a masa będzie lekko gęsta.
3.Zielony sok zagotowujemy, dodajemy budyń, studzimy.
4.Na dnie pucharków wsypujemy kruche ciasto, układamy na nim masę zieloną, następnie chałwową.
5.Galaretkę rozpuszczamy , gdy lekko zacznie tężeć delikatnie wylewamy na wierzch deseru. Wbijamy w środek herbatniki.
Komentarze